Korkeakoulujen antirasismissa on siirryttävä sanoista tekoihin

Tällä viikolla Suomessa vietetään jälleen rasisminvastaista viikkoa. Vasemmisto-opiskelijat vaatii, että antirasistinen työ otetaan vakavasti myös korkeakouluissa ja että se huomioidaan keskeisenä osana korkeakoulujen yhdenvertaisuustyötä.

Viime vuonna Opetus- ja kulttuuriministeriö laati korkeakoulutuksen ja korkeakoulujen saavutettavuutta koskevan selvityksen, jonka pohjalta syntyi saavutettavuussuunnitelma tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Sekä tässä suunnitelmassa että aikaisemmassa ministeriön selvityksessä (2020) on yhtäältä käynyt ilmi suomalaisessa korkeakoulutuksessa esiintyvä rasismi sekä toisaalta antirasistisen työn miltei täydellinen puuttuminen. Laadittu suunnitelma velvoittaakin korkeakouluja laatimaan myös omat saavutettavuussuunnitelmansa, jotka ovat yksi askel monien joukossa kohti antirasistista korkeakouluyhteisöä.

“Antirasististen periaatteiden on oltava vahvasti mukana suunnitelmia laadittaessa, ja asiantuntijoita sekä opiskelijoita on osallistettava suunnittelutyöhön alusta alkaen. Näin suunnitelmista on valmistuessaan mahdollisimman paljon hyötyä kaikille”, Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Selmi Holopainen vaatii. 

Toimet eivät kuitenkaan saa jäädä suunnitelmien tasolle, vaan laaditut suunnitelmat toimivat askelkarttana rasismiin puuttumiseen. Korkeakoulut ovat tästäkin huolimatta olleet aikaisemmin melko ponnettomia edistäessään jo olemassa olevia tavoitteitaan. Koronapandemian ja Ukrainan sodan tuomat lisäpaineet korkeakouluille voivat pahimmassa tapauksessa synnyttää kiusauksen luistaa antirasististen suunnitelmien täytäntöönpanosta.

“Erilaiset kriisit korostavat tarvetta puuttua epäkohtiin, ei sivuuttaa niitä. Ne usein tuovat olemassa olevat ongelmat vain vahvemmin esiin. Näin on käynyt esimerkiksi nyt, kun venäläiset opiskelijat ovat kohdanneet rasismia korkeakouluissa Venäjän hyökättyä Ukrainaan,” Vasemmisto-opiskelijoiden varapuheenjohtaja Aku Houttu toteaa.

Vasemmisto-opiskelijat vaatiikin, ettei antirasismi saa jäädä vain korulauseiksi, vaan yhdenververtaisuustyötä on tehtävä aktiivisesti läpi koulutusasteiden.

Lisätietoja:

Selmi Holopainen
Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja
puheenjohtaja[at]vasemmisto-opiskelijat.fi
p. 045 805 2415

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *