Vasemmisto-opiskelijat: Toimistot kodeiksi!

Kannanotto 17.10.

Tänään sunnuntaina 17.10. vietetään asunnottomien yötä. Asuminen on perusoikeus, johon kuitenkin yhä suuremmalla joukolla ei tahdo olla varaa. Vuokra-asumisen kalleus ja pula asunnoista koskettaa myös opiskelijoita, sillä vain joka kolmannelle opiskelijalle riittää kohtuuhintainen opiskelija-asunto. Samaan aikaan isoissa kaupungeissa on tuhansia neliöitä tyhjää toimisto- ja liiketilaa. Esimerkiksi Helsingissä on tyhjillään 1,1 miljoonaa neliömetriä toimistotilaa; Pitäjänmäen alueella neljännes toimistoista on tyhjillään.

”On käsittämätöntä, että alueilla, joille voisi rakentaa asuntoja, seisotetaan tiloja tyhjillään. Toimistojen muuttamiseen asunnoiksi tulee kannustaa ja kaupunkien on tuettava tällaista toimintaa jarruttamisen sijaan,” toteaa Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Katri Immonen.

Vasemmisto-opiskelijat katsoo, että pitkään tyhjillään olleiden tilojen valtaamisen laillistaminen olisi myös hyvä keino saada tilat tehokkaammin käyttöön. Tämä myös ehkäisisi asuntojen hintakeinottelua.

“Jos omistajalla ei ole tilalle käyttöä, on vain kohtuullista, että se voidaan ottaa asumis- tai muuhun käyttöön. Suomessa on yli 8000 asunnotonta. Jos kunnat eivät pysty tarjoamaan heille asuntoa, pitäisi heillä olla oikeus kodin hankkimiseen vaikka sitten valtaamalla. Nykyisessä asuntotilanteessa tilojen seisottaminen tyhjillään ei ole hyväksyttävää,” linjaa Immonen.

Vasemmisto-opiskelijat muistuttaa, että kuntien on kannettava vastuunsa ja panostettava sosiaaliseen asumiseen tosissaan. Lisäksi kestäviä ratkaisuja vuokra-asumistilanteeseen saadaan vain tekemällä vuokra-asumisesta tasa-arvoinen asumismuoto omistusasumiseen verrattuna. Yksi keino tähän on asuntolainan korkojen verovähennysoikeudesta luopuminen.

VASEMMISTO-OPISKELIJAT RY

Puheenjohtaja
Katri Immonen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *