Turvallisemman tilan periaatteita ei saa unohtaa kampukselle palatessa!

Koronapandemian helpottaessa kampuksille ja tapahtumiin palaaminen on luonteva sauma tarkastella opiskelijajärjestöjen toimintaa sekä pohtia, miten aikaisempia toimintamalleja voitaisiin parantaa. Samalla yhdistysten on hyvä päivittää turvallisemman tilan periaatteensa sekä luoda seuraavat askelmerkit niiden toteuttamiseksi. Pelkkä periaatteiden olemassaolo ei takaa niiden noudattamista, vaan ne tulee tuoda yhteisön tietoon osana toimintaa.

Kieltojen ja sääntöjen ohella muita kunnioittavaan käytökseen kannustaminen voi toimia  hyvänä lähtökohtana turvallisemman tilan toteutumiselle. Kannustus on tärkeää sanoittaa turvallisemman tilan periaatteissa positiivisen esimerkin kautta.

“Jäsenistöä voi kannustaa muita kunnioittavaan käytökseen laatimalla turvallisemman tilan periaatteet, joissa annetaan esimerkkejä antirasistisesta ja inklusiivisesta toiminnasta”, Vasemmisto-opiskelijoiden hallituksen jäsen Susanna Auvinen toteaa.

Turvallisemman tilan periaatteiden toteutumista edesauttaa niiden loukkaamisen seurausten määritteleminen jo etukäteen. Loukkaavaan toimintaan puuttumisen oikeasuhtaisuus tukee sääntöjen asemaa tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Ylioppilas- ja opiskelijakuntien on syytä järjestää allaan toimiville yhdistykselle kattavia häirintäyhdyshenkilökoulutuksia tarpeeksi usein.

“Häirintätapauksissa käsiteltävät asiat ovat usein kuormittavia ja on kaikkien etu, että häirintäyhdyshenkilöllä on asianmukaista osaamista toimia tilanteissa”, puheenjohtaja Selmi Holopainen summaa.

Nyt, jos koskaan, on sopiva aika päivittää opiskelijajärjestöjen toimintamallit ja perinteet tälle vuosikymmenelle. Vasemmisto-opiskelijat haluaakin muistuttaa, ettei yhdenvertaisuus synny järjestöissä itsestään, vaan sen eteen on tehtävä aktiivisesti töitä.

Lisätietoja:

Selmi Holopainen

Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja

puheenjohtaja[at]vasemmisto-opiskelijat.fi

p. 045 805 2415

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *