Jokaisella on oikeus turvalliseen koulupolkuun

Tänään 8. maaliskuuta juhlitaan jälleen kansainvälistä naistenpäivää. Vasemmisto-opiskelijat vaatii, että turvalliseen kouluympäristöön ja arkeen panostetaan entistä enemmän.

Vuonna 2021 toteutetun kouluterveyskyselyn mukaan peruskoulun 8. ja 9. luokilla sekä toisella asteella opiskelevista tytöistä jopa puolet kertoi kohdanneensa seksuaalista ahdistelua viimeisen vuoden aikana. Häirintää oli koettu sekä julkisissa tiloissa että netissä. Tämän lisäksi erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat sekä vammaiset nuoret ovat muita suuremmassa riskissä joutua seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteiksi.

Vaikka suuri osa seksuaalisesta häirinnästä tapahtuu netissä ja muuten kouluhenkilökunnan tavoittamattomissa, kouluterveydenhoidolla sekä esimerkiksi terveystiedon opetuksella on siihen puuttumisessa ja sen ehkäisyssä merkittävä rooli. Oppilaille ja opiskelijoille on myös annettava tarpeeksi tietoa siitä, kehen tai mihin voi olla yhteydessä, mikäli kohtaa häirintää.

“Terveystiedon opetuksessa tulisi käsitellä entistä enemmän suostumuksen ja henkilökohtaisten rajojen käsitteitä. Ne ovat osa seksuaaliterveyttä”, Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Selmi Holopainen summaa.

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus opiskella ympäristössä, jossa mahdolliseen häirintään ja väkivaltaan puututaan empimättä ja jossa kokemukset häirinnästä otetaan vakavasti. Tällä saralla suomalaisella koulutusjärjestelmällä on vielä paljon tehtävää.

Lisätietoja:

Selmi Holopainen

Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja

puheenjohtaja[at]vasemmisto-opiskelijat.fi

p. 045 805 2415

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *