Laadukkaan etäopiskelun kautta kohti yhdenvertaisempaa koulutuspolitiikkaa!

Vasemmisto-opiskelijat – Vasop ja Vasemmistonuoret peräänkuuluttavat laadukkaan etäopetuksen tarvetta ja mahdollisuutta yhdenvertaisemman opiskelukulttuurin rakentajana. Järjestöt katsovat, että mahdollisuus etäopiskeluun lisää yhdenvertaisuutta. Samalla on tärkeää varmistaa monipuoliset mahdollisuudet erilaisiin opiskelutapoihin.

Keväästä 2020 alkaen opetus korkeakouluissa on toteutettu pitkälti etäluentoina tai erilaisina itsenäisinä suoritusmuotoina. Koronapandemiasta johtuva opetustapojen muutos on ollut nopeaa, mutta tuonut kaivattua esteettömyyttä opiskelijoiden arkeen. Etäopiskelu ja itsenäiset suoritusmahdollisuudet ovat helpottaneet opintojen sovittamista esimerkiksi työelämään, perheellisten opiskelijoiden arkea sekä madaltaneet osallistumiskynnystä kaikenlaisille opiskelijoille.

”Kun yritin opintojeni alkaessa vuonna 2017 ehdottaa luennoille osallistumista etänä, minulle naurettiin epäuskoisesti. Koronapandemia on kuitenkin osoittanut, että opintojen toteutus onnistuu luontevasti myös etänä. Opiskelu on nyt ensimmäistä kertaa myös liikuntarajoitteisille vaivatonta, eikä vaadi minulta kohtuuttomia ponnisteluja. En ole valmis luopumaan siitä. Ethän sinäkään?” tiivistää Vasemmistonuorten hallituksen jäsen ja vammaispoliittisen työryhmän puheenjohtaja Mikko Hietala.

Etäosallistumisen mahdollistaminen tulevaisuudessa lähiopetuksen rinnalla tuo opiskeluun vapautta kaikille, mutta säästää myös voimavaroja erityisesti liikuntarajoitteisilta opiskelijoilta. Huolella toteutetun etäopetuksen ansiosta esimerkiksi liikuntarajoitteisille opiskelijoille jää aikaa ja energiaa muuhun, kun paikasta toiseen siirtyminen ei kuluta kaikkia voimavaroja.

”Mikäli tahdomme jatkossakin olla yhdenvertaisen korkeakouluopiskelun edelläkävijä, tulee opetusta järjestää joustavasti eri tavoilla myös koronakriisin päätyttyä. Lähiopetuksesta ei suinkaan tule luopua, mutta etäopiskelu on mahdollistettava tasavertaisena suoritusmuotona lähiopetuksen rinnalla. Olemme nyt saavuttaneet opintojen toteutuksessa sellaisen esteettömyyden tason, josta olisimme voineet vain haaveilla 20 vuotta sitten”, päättää Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Anna Lemström.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *