Vasemmisto-opiskelijat yhtä mieltä Kokoomusopiskelijoiden kanssa: opintoaikojen rajaus ei toimi työllistämiskeinona

Helsingin Sanomien 16.1. julkaisemassa artikkelissa esiteltiin ajatus opintoaikojen rajauksesta yhtenä työllistämiskeinona. Muun muassa Kokoomusopiskelijat julkaisi eilen aiheesta kannanoton, jossa he kritisoivat keinon sotivan itseään vastaan.

Vasemmisto-opiskelijat yhtyy Kokoomusopiskelijoihin siinä, ettei opintoaikojen rajaus ole toimiva keino lisätä Suomen työllisyyttä. Samalla se on toimena epäoikeudenmukainen, sillä se vaikuttaisi ennen kaikkia heihin, joilla on jo muutenkin erilaisista syistä haasteita edetä opinnoissaan odotettua tahtia. Opiskelijakentällä tiedetään hyvin, että Suomessa suurin opintoja hidastava tekijä on tutkitusti opintojen aikaisen toimeentulon heikko taso.

“On aivan ilmiselvää, ettei opintoaikojen rajaus ole millään tapaa oikea keino ohjata opiskelijoita valmistumaan nopeammin työelämään. Jos tavoite on nopeuttaa valmistumista, on katse käännettävä opintotukeen: sen on riitettävä kattamaan eläminen niin, että opiskelijalla on mahdollisuus opiskella täysipäiväisesti,” Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Anna Lemström muistuttaa.

Vasemmisto-opiskelijoilla on kuitenkin luottamus siihen, ettei Suomen hallitus ole toteuttamassa näin lyhytkatseista ideaa. Hallituksella on kauden alussa yhdessä sovittu koulutuspoliittinen linja. Näihin reunaehtoihin odotamme hallituskauden edetessä opiskelijan asemaan parannuksia, emme heikennyksiä.

“Keskustelu työllistämiskeinoista on aina haastavaa. Ajatusta opintoaikojen rajauksesta on kuitenkin väläytelty vain yhdessä lehtijutussa. Emme anna yhdelle artikkelille liikaa painoarvoa ilman pitävämpiä lähteitä. Toki on tärkeää, että tämänkaltaiset avaukset median suunnalta nostattavat vahvan vastareaktion halki opiskelijakentän. Se kertoo siitä, että opiskelijaliike on aina hereillä ja valmiina pitämään puoliaan”, Lemström jatkaa. “Opiskelijaliike odottaa kuitenkin yhä luvattuja korotuksia opintorahaan. Opintoaikarajauksen kaltaiset heikennykset opiskelijan asemaan olisivat suuri järkytys nyt, kun suunnan on vihdoin tarkoitus olla päinvastainen.”

Lisätietoja:

Anna Lemström
Puheenjohtaja
puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi
045-6397273

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *