Kannanotto: Kateuspäivä osoittaa, ettemme ymmärrä mistä veropotti muodostuu

Tänään julkaistiin suurituloisimpien verotiedot. Tavaksi on muodostunut korostaa suurituloisten roolia veronmaksajina. Tämä ja koko niin sanottu kateuspäivä vääristää kuitenkin kuvaa siitä mistä valtion verotulot todellisuudessa muodostuvat. Vasemmisto-opiskelijat vaatii lisää keskustelua kulutusverojen suuresta roolista verojärjestelmässämme ja radikaalia verokantojen uudelleen asettamista.

“Kateuspäivänä unohdetaan se, että suurin osa veroista maksetaan välillisinä veroina. Tavaroista ja palveluista maksettava arvonlisävero kerryttää jo huomattavasti suuremman osan verotuloista kuin valtion tuloverotus. Suurien ansio- ja pääomaverojen maksajien ylistäminen hämärtää ymmärrystä verotuksemme rakenteesta, joka on monilta osin regressiivinen. Pienituloiset, joiden tuloista huomattavan suuri osa menee kulutukseen, maksavat tuloistaan suuremman osan erilaisina kulutusveroina”, puheenjohtaja Lauri Linna avaa. 

Tilanne on epäoikeudenmukainen, sillä kulutusvero ei ota lainkaan huomioon yksilön maksukykyä. Vasemmisto-opiskelijat vaatii mittavaa veroalea arvonlisäverotukseen. Veroja tulisi sen sijaan nostaa siellä, missä veronmaksukykyä on, eli tuloveroissa ja etenkin pääomaverotuksessa. Osinkotulojen veroedut tulisi poistaa ja pääoma- ja ansiotulokannat yhdistää yhdeksi progressiiviseksi veroksi. Kulutusverotusta tulisi muokata ekologisuutta painottavaksi. Varallisuusvero tulisi palauttaa.

“Veroista puhuttaessa keskustelua hallitsee tulo- ja perintöverotus. Meistä näiden verojen tulisi myös muodostaa nykyistä suurempi potti verokertymästä yhdessä omaisuuden verotuksen kanssa. Arvonlisäverot ovat oikeistolaisten hellimä regressiivinen vero, jonka verokantaa tulisi laskea huomattavasti”, varapuheenjohtaja Joel Lindqvist linjaa.

Lisätietoja:

Lauri Linna
Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja
puh. 0400 403 506
puheenjohtaja(at)vasemmisto-opiskelijat.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *