Asumistuen ruokakuntakohtaisuus on jäänne menneisyydestä

Opiskelijat siirtyvät tänään yleisen asumistuen piiriin. Vaikka uudistus auttaa monia kaikkein vaikeimmassa taloudellisessa tilanteessa olevien opiskelijoita, on yleisen asumistuen ruokakuntakohtaisuus kestämätöntä nykyaikana. Ruokakuntakohtaisuuden takia samassa asunnossa asuvien tuen tarvetta arvioidaan yhtenä kokonaisuutena ja vain toinen avopuolisoista tai Kelan sellaisiksi tulkitsemista voi saada asumistukea.

“Ongelma koskee toki kaikkia muitakin yleistä asumistukea saavia, mutta opiskelijoiden kohdalla ruokakuntakohtaisuuden vaikutukset näyttäytyvät kaikessa absurdiudessaan. Opiskelijat elävät huomattavan vaihtelevissa asumisjärjestelyissä. Usein asutaan esimerkiksi kavereiden kanssa. Tällöinkin Kela saattaa kuitenkin tulkita kyseessä olevan avioliiton omainen avoliitto”, kuvaa puheenjohtaja Pekka Rantala.

“Ruokakuntakohtaisuudesta tulee asumistuessa siirtyä yksilökohtaisuuteen myös avoparien kohdalla. Tämä vähentäisi taloudellisia valtasuhteita ja väärinkäytöksen riskejä parisuhteissa. Samoin se vastaisi paremmin nykyistä ajatusmaailmaa, jossa parisuhteiden muodot vaihtelevat ja monet pitävät talouksiaan erillään pitkissäkin parisuhteissa.”

Lain mukaan ainoastaan avioliitossa elävillä on toisistaan elatusvelvollisuus. Sosiaaliturvassa kuitenkin tämä velvollisuus ulotetaan avopareihin tai jopa kämppäkavereihin, jotka eivät ole onnistuneet Kelaa vakuuttamaan ihmissuhteensa laadusta.

“Nykyinen hallitus on sosiaaliturvaa leikatessaan ja uudistaessaan pääsääntöisesti kohdellut perheitä muita paremmin. Tässä asiassa se kuitenkin on heikentänyt nimenomaan perheellisten opiskelijoiden asemaa. Hallituksen kärkihanke on ollut yksinkertaistaa sosiaaliturvaa, mutta tässä se toimii täysin vastoin tätä periaatettaan. Ruokakuntakohtaisuus on kaikkea muuta kuin yksinkertaista”, Vasemmisto-opiskelijoiden hallituksen jäsen Joel Lindqvist toteaa.

Lisätietoa:

Pekka Rantala, puheenjohtaja, Vasemmisto-opiskelijat ry
+358 44 252 0351, puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *