Vasemmisto-opiskelijat vaatii ammatillisen koulutuksen reformissa opiskelijalähtöisyyttä

Geneerinen opiskelija

Maanantaina saatiin lukea opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen antama esitys ammatillisen koulutuksen reformista. Reformi tulee olemaan kokonaisvaltainen. Se sisältää uudistuksia opetussisältöihin ja opetuksen jakautumiseen oppilaitoksen sekä työharjoittelun välillä, rahoitusmallin uudistuksen ja kahden nykyään toisistaan erillään olevan lain yhdistämisen. Samalla kun reformia on luonnosteltu on toteutettu myös massiiviset leikkaukset ammatillisen koulutuksen rahoitukseen. Huoli onkin suuri, että reformi toteutetaan ennemmin säästöt kuin koulutuksen laadun parantaminen keskiössä. Koemme tämän suunnan erityisen huolestuttavana.

Ammatillisesta koulutuksesta voi nykyään valmistua 351 eri tutkintonimikkeellä. Monet näistä nimikkeistä ovat osin päällekkäisiä ja useiden tutkintonimikkeiden ylläpitäminen aiheuttaa kiistatta byrokratiaa. “Tavoitteena tutkintonimikkeiden pudottaminen yli 50%:lla kuulostaa kuitenkin todella massiiviselta. Tutkintoja yhdisteteltäessä on varmistuttava siitä, että jokaisesta ammattiin opiskelevasta tulee aidosti alansa ammattilainen. Opettajien ja kuraattorien kuuleminen uusia tutkintoja suunniteltaessa on ensisijaisen tärkeää. Näin voimme varmistua, että tutkinnot ovat pedagogisesti eheitä kokonaisuuksia, joissa opiskelijan ja työelämän moninaiset tarpeet tulevat huomioiduksi ja joissa myös aidosti opitaan ammattilaisuuden kannalta riittävät taidot.”, muistuttaa huolestuneena puheenjohtaja Pekka Rantala.

Reformi sisältää myös opiskelujen laajempaa siirtämistä työpaikoille. Työpaikkalähtöisyys ei itsessään ole huono asia, mutta kyseiseissä mallissa uhkakuvana on, että opiskelijoilla korvataan palkalliset työntekijät. Tilanteessa, jossa työttömiä työnhakijoita on jo ennestään enemmän kuin työpaikkoja, ollaan luomassa opiskelijoista ilmaista työvoimaa. On myös syytä muistaa, että työnantajilta ei voida odottaa ammattitaitoista opettamisen tasoa. Onkin täysin selvää, että opetusalan ammattilaisilla on äärimmäisen tärkeä tehtävä opiskelijan oppimisessa. Siksi leikkauksien mukanaan tuomat yt-neuvottelut ja opettajien määrän vähentäminen ovat erityisen huolestuttavia. Näinkö kunnioitamme koulutuksemme ammattilaisia?

Tällä hetkellä reformista käytävä keskustelu herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Hätiköidysti kokoon kasattava, leikkaukset edellä tehtävä reformi ei palvele opiskelijoita eikä Suomea. Vaadimmekin, että ammatillisen koulutuksen leikkaukset perutaan ja koulutuksen reformi toteutetaan nuoret, opiskelijat ja pedagogiikka edellä.

Lisätietoja:
Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Pekka Rantala
puheenjohtaja[at]vasemmisto-opiskelijat.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *