Vasop, SONK, ViNO & LSK: Jäähyväiset maksuttomalle koulutukselle

Kannanotto
14.5.2015

Hallitusneuvottelijoiden työryhmä linjasi 13.5. maahanmuuttopolitiikasta. Yhtenä osana työryhmä esittää lukukausimaksujen käyttöönottoa EU-ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Sosialidemokraattiset Opiskelijat – SONK ry:n, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO ry:n, Vasemmisto-opiskelijat – Vasop ry:n ja Liberaalit Opiskelijat- LSK:n puheenjohtajat ovat pöyristyneitä työryhmän esityksestä.

– Suomea ei saada kuntoon lyömällä koulutukselle hintalappua. Tämä on surullinen päivä suomalaiselle sivistykselle. Maksuttomalla koulutuksella turvataan tasa-arvoiset mahdollisuudet ja sosiaalinen liikkuvuus. Nyt Suomi on ottamassa harppauksen taaksepäin, harmittelevat puheenjohtajat.

Lukukausimaksuja on kokeiltu aiemmin sekä Suomessa että Ruotsissa – molemmissa negatiivisin tuloksin. Opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman seuranta- ja arviointityöryhmän loppuraportti lukukausimaksukokeilusta Suomessa totesi, etteivät lukukausimaksut onnistuneet edistämään kansainvälistymistä, kasvattamaan korkeakoulutuksen vetovoimaa, vieraskielisten tutkintojen laatua tai edes tuomaan taloudellista tuottoa tai säästöjä.

Ruotsissa lukukausimaksukokeilu tuotti tappiota ja ulkomaalaisten opiskelijoiden osuus tippui ensimmäisenä vuonna yli 90 %. Tanskassa ei vielä vuosienkaan jälkeen ole palattu EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden määrässä entisiin lukuihin. Koska ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden vaikutus talouteen on useiden tutkimusten mukaan positiivinen, aiheuttavat lukukausimaksut ja ulkomaalaisten opiskelijoiden vähentyminen julkiselle taloudelle negatiivisia vaikutuksia.

Hallitusneuvottelijoiden kaavailemassa verovähennysoikeudessa kannustimena jäädä Suomeen töihin ei ole järkeä, kun jo nyt kansainväliset opiskelijat maksavat koulutuksensa takaisin verotuloina muutamassa vuodessa

– Kiitos Keskusta, Perussuomalaiset ja Kokoomus. Olette päättämässä EU-ETA-maiden ulkopuolisten lukukausimaksuilla, että sukupolvemme ja sitä nuoremmat eivät saa korkeakoulutettuja maahanmuuttajia avukseen korjaamaan huoltosuhdetta. Ajamalla EU- ja ETA- maiden ulkopuolisten opiskelijoiden mahdollisuuksia osallistua suomalaiseen korkeakoulutukseen, suljemme yhden oven kansainvälistymiseltä ja tulevaisuuden innovaatioilta sekä otamme askeleen kohti tasa-arvoisen koulutusjärjestelmämme purkamista, tuskastelevat opiskelijajärjestöjen puheenjohtajat huolestuneina.

Lisätietoja:

Hanna Huumonen
Puheenjohtaja
Sosialidemokraattiset Opiskelijat – SONK ry
045 112 9299
puheenjohtaja@sonk.fi

Saara Ilvessalo
Ozan Yanar
Puheenjohtajat
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto
0400504089, saara.ilvessalo@vino.fi
0442758797, ozan.yanar@vino.fi

Pinja Laukkanen
Puheenjohtaja
Vasemmisto-opiskelijat
0401402229, puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi

Christoffer Andersson
Puheenjohtaja
Liberaalit Opiskelijat LSK
christoffer.andersson@liberal.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *