Kannanotto: Valtiovarainministeriön esitys halveksuu opiskelijoita

Vapaa julkaistavaksi heti

Vasemmisto-opiskelijat on tyrmistynyt valtiovarainministeriön 14.8.2020 julkaisemista esityksistä, joilla heikennettäisiin niin opintorahaa kuin opiskelun edellytyksiä. Valtiovarainministeriö esittää työllisyystoimina opintotukikuukausien leikkauksia ja heikennyksiä työttömyysturvalla opiskeluun sekä aikuiskoulutustukeen.

“Jos haluamme puhua opiskelijoiden arvostamisesta ja koulutuksen kunnianpalautuksesta, eivät valtiovarainministeriön esittämät leikkaukset ole hyväksyttävissä. Me tarvitsemme toimia, joilla opiskelu olisi yhä saavutettavampaa ja mahdollista useammalle. Nämä esitykset vievät päinvastaiseen suuntaan”, jyrähtää puheenjohtaja Anna Lemström.

Vasemmisto-opiskelijat vaatii, että hallitus ymmärtäisi valtiovarainministeriötä paremmin opiskelun ja koulutuksen merkityksen eikä veisi eteenpäin näitä työllisyystoimina esitettyjä heikennyksiä opiskelun edellytyksiin.

“Valtiovarainministeriön esityksestä huokuu ymmärtämättömyys niin opiskelun tärkeydestä kuin opiskelun vaatimasta toimeentulosta”, varapuheenjohtaja Suvi Lundmark painottaa. “Muistion esittämät keinot vaikeuttaisivat merkittävästi alan vaihtamista ja pakottaisivat ihmiset työskentelemään työtehtävissä, joissa he eivät halua olla. Erityisen ala-arvoista on, että ihmisten halua kouluttautua aikuiskoulutustuella lähihoitajan ammatista muihin tehtäviin pidetään syynä aikuiskoulutustuen lakkauttamiselle. Valtiovarainministeriö ei tunnu ymmärtävän lähihoitajan työn raskautta ja huonoa palkkausta, joihin puuttuminen olisi avain lähihoitajien määrän lisäämiselle.”

Vasemmisto-opiskelijoista Suomen kannalta paras suunta olisi päinvastainen kuin millaisia toimia valtiovarainministeriö esittää. Kouluttautumisesta ja opiskelusta tulisi tehdä yhä saavutettavampaa ja siihen tarjolla olevia etuuksia vahvistaa. Tämä olisi niin ihmisten kuin Suomen talouden etu.

Lisätietoja:

Anna Lemström

Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja

puh. 045 639 7273

puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *