Kannanotto: Valemedioiden aikana ylioppilaslehtien lakkauttaminen on vastuutonta

Ylioppilaslehtiä on viime vuosina lakkautettu urakalla. Tänään uutisoitiin esityksestä jättää Aalto yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) Aino-lehti toimitustauolle. Viime vuonna Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan lehti Uljas lakkautettiin eikä Tampereen Aviisi-lehti ole jatkanut ilmestymistään ylioppilaskuntien yhdistyttyä. Vasemmisto-opiskelijoista suunta on väärä.

“Valemedioiden aikana ylioppilaslehtien lakkauttaminen on vastuutonta”, puheenjohtaja Lauri Linna toteaa. “Ylioppilaslehdet ovat mediakentän ainoita nuorten ja opiskelijoiden näkökulmasta toimivia journalistisia julkaisuja. Jos joskus, niin nyt niitä tarvitaan pitämässä esillä sukupolvemme ääntä.”

Ylioppilaskunnat ovat läpi historiansa julkaisseet ylioppilaslehtiä, jotka ovat kirjoittaneet niin ylioppilaskuntien toiminnasta, opiskelijoiden maailmasta kuin yleisesti yhteiskunnallisista teemoista. Ne ovat toimineet ylioppilaskuntien vahtikoirina ja nuorille tärkeiden teemojen kuten ilmastonmuutoksen esille nostajina.

Viime vuosina ylioppilaskuntien edustajistoissa on levinnyt ajattelu, jossa lehdet kuitenkin nähdään kalliina jäsenpalveluna niistä saatuun hyötyyn nähden.

“Lehdillä saadaan jotain korvaamatonta: laadukasta journalismia ja nuorten ääntä esille yhteiskunnassa”, sanoo Lauri Linna. “Lehtien lakkauttaminen kertoo surullista kieltä siitä, että riippumattoman journalismin arvoa ei aina ymmärretä, vaikka samalla ollaan huolissaan jo kliseeksi muodostuneesta totuuden jälkeisestä ajasta tai siitä, ettei nuorten ääni kuulu päätöksenteossa.”

Vasemmisto-opiskelijat toivoo, että AYYn edustajisto ei tue päätöstä lehden toimitustauosta. Ylioppilaslehdet ovat oiva keino saada jotain korvaamatonta: tutkittua tietoa maailmasta ja opiskelijayhteisöstä.

“Jos opiskelijat haluavat olla tosissaan kamppailemassa vapaan lehdistön ja journalismin puolella tänä valemedioiden aikakautena, tulee ylioppilaslehdistöä lakkautusten sijaan vahvistaa”, Lauri Linna toteaa.

Lisätietoja:

Lauri Linna
Vasemmisto-opiskelijoiden puheejohtaja
puheenjohtaja[at]vasemmisto-opiskelijat
puh. 0400 403 506

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *