Kannanotto: Kertauskurssien saaminen ei voi olla rahasta kiinni

Ylioppilaskokeisiin valmistavia kertauskursseja, joista puhutaan usein abikursseina, on karsittu monissa kunnissa lukioiden kurssitarjottimilta.

“Nyt esimerkiksi Jyväskylän kesäyliopisto tarjoaa vastaavaa opetusta. Yhden kurssin hinta on jopa 140 euroa. On selvää, että kaikilla lukiolaisilla ei ole mahdollisuuksia tällaisiin kustannuksiin”, kertoo varapuheenjohtaja Ira Vainikainen.

Kertauskurssien määrä on ennenkin vaihdellut lukioissa, mutta tilanne on nyt erityisen karu. Monilla lukiolaisista on mahdollisuus osana lukio-opintojaan kerrata kirjoituksia varten, mutta osa joutuu maksamaan kertauksesta. Suurella osalla ei ole mahdollisuutta kerrata ohjatusti, sillä heillä ei ole varaa kesäyliopistojen maksullisiin kursseihin.  

Opiskelijavalinnoissa siirrytään vuoden päästä painottamaan ylioppilastodistusta nykyistä enemmän. Koulutuksen saavutettavuuden ja tasa-arvon kannalta tilanne on kestämätön. Yhteiskunnan tulee pyrkiä tilanteeseen, jossa jokaisella sosioekonomisesta taustasta riippumatta olisi mahdollisuus koulutukseen. Tätä eivät maksulliset ja eriarvoistavat kurssit edistä.

“Ratkaisu on toisen asteen aito maksuttomuus, joka mahdollistaa jokaiselle toisen asteen opinnot ja jatko-opintokelpoisuuden korkea-asteelle”, toteaa puheenjohtaja Lauri Linna. “Maksuttoman toisen asteen vaatimusten ollessa vahvasti esillä, ovat tällaiset takapakit sietämättömiä.”

Lisätietoja:

Lauri Linna
Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja
puh. 0400 403 506

Ira Vainikainen
Vasemmisto-opiskelijoiden varapuheenjohtaja
puh. 045 144 3552

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *