Kannanotto: Korkeakoulujen holhous lopetettava!

Vasemmisto-opiskelijat vaatii korkeakoulujen holhouksen lopettamista. Korkeakoulujen tulisi voida toteuttaa toimintaansa tieteellisistä lähtökohdista. Nyt tekeillä oleva uusi rahoitusmalli vie kuitenkin väärään suuntaan. Suunnitteilla on säännellä korkeakoulujen toimintaa nykyistäkin enemmän kasvattamalla strategisen rahoituksen ja ohjauksen painoarvoa.

“Yliopistot ja ammattikorkeakoulut tietävät itse kuinka toteuttaa tehtäviään parhaiten. Rahoitusmallin tulisi tukea korkeakouluyhteisön tutkimus- ja koulutuspyrkimyksiä, ei häiritä niitä tarpeettomalla holhouksella“, sanoo varapuheenjohtaja Ira Vainikainen.

Vuoden 2010 yliopistolain uudistuksessa yliopistojen autonomiaa näennäisesti lisättiin erottamalla ne valtiosta, mutta todellista autonomiaa ne saisivat rahoitusmallin ohjaavuutta vähentämällä. Vasemmisto-opiskelijoiden mielestä korkeakoulujen rahoituksen painopisteen tulisi olla perusrahoituksessa.

“Korkeakoulut tuottavat parasta tulosta maailmalle ja ihmiskunnalle, jos ne pystyvät päättämään toiminnastaan itsenäisesti”, toteaa puheenjohtaja Lauri Linna. “Korkeakoulujen autonomia ei ole todellista ilman, että ne pystyvät päättämään rahojensa käytöstä. Luotetaan tieteeseen ja tiedeyhteisöön!”

Vasemmisto-opiskelijoiden vuoden 2019 hallitus on viikonloppuna järjestäytynyt ja aloittanut toimintansa.

Lisätietoja:

Lauri Linna
puheenjohtaja
Vasemmisto-opiskelijat
puh. 0400 403 506
puheenjohtaja[at]vasemmisto-opiskelijat.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *