Vasemmisto-opiskelijat ja Vasemmistonuoret: Opiskelijoille taattava kohtuuhintainen asuminen

Hallitus esittää yleiseen asumistukeen osa-asunnon normia, joka leikkaisi kimppa-asujien ja pienissä yksiöissä asuvien tukea. Ehdotus pakottaisi toteutuessaan opiskelijoita ja muita pienituloisia muuttamaan halvemmista soluista ja kimppakämpistä kalliimpiin yksiöihin.

– Yksiöistä on jo ennestään pulaa opiskelijakaupungeissa. Kysynnän kasvu todennäköisesti nostaisi yksiöiden hintoja. Toisaalta soluasuntoja jäisi tyhjilleen. Tämä olisi suora tulonsiirto yleishyödyllisiltä vuokranantajilta yksityisille. Kohtuuhintaisen asumisen tulisi olla jokaisen opiskelijan oikeus, huomauttaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan.

Opiskelijat siirrettiin vasta kaksi kuukautta sitten yleisen asumistuen piiriin. Opiskelijoiden kimppa-asuminen on jo valmiiksi vaikeutunut tämän myötä, sillä Kela tulkitsee yhdessä asuvat usein yhdeksi ruokakunnaksi.

Samaan aikaan korkeakouluopiskelijoiden opintorahaa laskettiin miltei sata euroa ja kaikkien opiskelijoiden opintolainan osuutta kasvatettiin. Sipilän hallitus on leikannut opintotukea myös lakkauttamalla opintotuen indeksisidonnaisuuden. Opiskelijat eivät pääsääntöisesti ole muiden pienituloisten ryhmien lailla oikeutettuja toimeentulotukeen, jolla voisi kompensoida leikattua asumistukea.

– Hallitus sanoo pyrkivänsä siihen, että nuoret valmistuisivat ja siirtyisivät työelämään mahdollisimman nopeasti. Samaan aikaan se heikentää opintotukea, mikä pakottaa yhä useammat työskentelemään opintojen ohella mikä taas pidentää valmistumisaikoja, ihmettelee Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Pekka Rantala.

Vasemmistonuoret ja Vasemmisto-opiskelijat vaativatkin, että hallitus peruu esityksensä ja lopettaa opiskelijoiden sortamisen. Mikäli hallitus oikeasti haluaisi panostaa koulutukseen tulisi sen taata opiskelijoille mahdollisuudet keskittyä opiskeluun. Tämä tarkoittaisi leikkaamisen sijaan aitoa panostamista koulutukseen sekä opintorahan korottamista lainopainoitteisuuden sijaan, jottei nuorten tarvitsisi elää velaksi.

Lisätietoja:

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan, 050 590 2771 ja Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Pekka Rantala, puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *