Kannanotto: Pakkolainamallit torjuttava punavihreällä yhteistyöllä

Kannanotto
Vapaa julkaistavaksi heti

Vasemmisto-opiskelijat (Vasop) on seurannut äärimmäisen huolestuneena opintotuen uudistamista pohtineen työryhmän loppuraportista virinnyttä keskustelua, jossa opintorahamuotoiseen opintotukeen kohdistuu hyökkäyksiä niin valtiovarainministeriön virkamiesten kuin elinkeinoelämänkin puolelta.

Vasop odottaa kaikilta hallituspuolueilta selkeää sitoutumista opintorahapainotteiseen opintotukeen, jossa laina säilyy täydentävänä ja vapaaehtoisena tukimuotona.

“Erityisesti punavihreä yhteistyö on keskeisessä roolissa, kun opintotukiuudistuksesta käydään poliittinen vääntö. Opiskelijat ovat yksi pienituloisimmista ryhmistä, eikä sen toimeentuloa sivistysvaltiossa kertakaikkisesti voi alistaa pakollisen lainan varaan”, jyrähtää Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Antti Kettunen. “Opintotuen enimmäisajan lyhentäminen ei lyhennä opintoaikoja, vaan se saattaa byrokratian ja joustamattomuuden lisäännyttyä hankaloittaa opiskelua, päinvastoin kuin osa työryhmän edustajista esittää”, Kettunen jatkaa.

Opintotuen käyttämistä työurapolitiikan välineenä Vasop pitää nurinkurisena, sillä yli puolet opiskelijoista työskentelee jo opiskeluaikanaan ja heistä moni hankkii työelämässä välttämätöntä kokemusta tekemällä oman alansa työtä. Vasop näkeekin, että piiskaavaa opintotukea oikeudenmukaisempi ja välittömämpi vaikutus nopeampaan valmistumiseen on tehokkaalla opintojen ohjauksella ja joustavilla opiskelumahdollisuuksilla.

Lisätietoja:
Antti Kettunen
puheenjohtaja
Vasemmisto-opiskelijat
044-0763351

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *