VASEMMISTO-OPISKELIJAT: TOASin lopetettava syrjivät käytäntönsä!

Vasemmisto-opiskelijat pöyristyivät Tampereen opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Timo Lehdon kommenteista Vasen kaista -julkaisulle 27.1.

Toimitusjohtajan mukaan TOAS ei hyväksy enää sosiaalitoimen maksusitoumusta vuokratakuuksi. Lehto toteaa, että sosiaalitoimen asiakkaiden kanssa on eniten vuokrarästejä ja muita ongelmia. Lisäksi hän perustelee Ylelle päätöstä sillä, että vuokratakuun vastaanottaminen maksusitoumuksena on TOAS:lle työlästä ja hankalaa. Sosiaalitoimen asiakkaat voivat siis hänen mukaansa “mennä muualle asumaan”.

“Monet opiskelijat ovat ajoittain sosiaalitoimen asiakkaita hyvin erilaisista syistä, eikä takuuvuokriin ole aina helppo löytää rahaa. Muutamankin sadan euron takuuvuokra saattaa olla opiskelijalle mahdoton menoerä, etenkin kun sosiaalitoimen asiakkuus edellyttää, ettei muita tuloja ole”, sanoo Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Tiina Parkkinen. Vasemmisto-opiskelijoiden mielestä käytäntö ajaa sosiaalitoimen piirissä olevat opiskelijat mahdottomaan tilanteeseen.

TOASin käytäntö syrjii erityisesti heikoimmassa asemassa olevia opiskelijoita ja stigmatisoi sosiaalitoimen asiakkuutta. Pahimmassa tapauksessa tämänkaltaiset käytännöt nostavat kynnystä hakeutua sosiaalitoimen piiriin vaikka apuun olisikin oikeutettu. Nykyisessä tukiviidakossa opiskelijan on helppo jäädä erilaisten tukimuotojen väliin, jolloin toimeentulotuki voi olla monelle etenkin kesäaikaan ainoa tulonlähde.

Opiskelja-asumistoimijoiden tehtävä on tarjota asuntoja opiskelijoille, ei havitella mahdollisimman helppoja asukkaita tai helppoa rahaa. Lisäksi TOASin oman strategian mukaan heidän yhteiskunnallisiin arvoihinsa kuuluu yksilön koulutusmahdollisuuksien tukeminen riippumatta sosiaalisista ja taloudellisista lähtökohdista. Tätä taustaa vasten päätös on erityisen kohtuuton.

“Toivottavasti TOASin hallitus ottaa asiassa nyt ohjat käsiinsä ja korjaa toimivan johdon aiheuttaman epäkohdan.”, kiteyttää Parkkinen.

Lisätietoja,

puheenjohtaja Tiina Parkkinen
puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi
045 1759474

pääsihteeri Jussi Nuortimo
paasihteeri@vasemmisto-opiskelijat.fi
0505247562

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *