Kannanotto: Kielipesätoiminnan resurssit on turvattava!

Vasemmisto-opiskelijat vaatii valtiota perumaan kielipesien rahoitukseen suunnitellut leikkaukset ja turvaamaan niiden pitkäjänteisen toiminnan. Valtion on turvattava kielten säilyminen ja kehittyminen takaamalla riittävät resurssit esimerkiksi kielipesätoimintaan.

“Suomessa kielipesillä ei ole vakituista rahoitusta, vaan niiden käyttöön tulevat määrärahat päätetään joka vuosi erikseen. Tänä vuonna summa ollaan tiputtamassa puoleen entisestä, vaikka kielipesien kysyntä ja tarve on ollut jatkuvassa kasvussa.”, VASOPin puheenjohtaja Antti Kettunen toteaa.

Kielipesät ovat vähemmistökielisiä päivähoitopaikkoja, joissa lasten kanssa kommunikointi tapahtuu alusta asti vain vähemmistökielellä. Näin lapsi oppii kielikylpymenetelmällä vähemmistökielen kuin itsestään.

VASOPin mielestä kielipesien merkitystä erityisesti pienempien saamenkielten, inarinsaamen ja koltansaamen, elpymisessä ei voi liikaa korostaa. Muutamien vuosikymmenten takaiset virheet ovat kostautuneet siten, että nuorilla vanhemmilla ei välttämättä ole mahdollisuutta siirtää saamen kieliä lapsilleen ja silloin tarvitaan kielipesiä. Myös saamelaisalueen ulkopuolella, missä muu ympäristö on vahvasti suomenkielistä, on tärkeää, että lasten elämässä on edes yksi täysin saamenkielinen ympäristö.

”Jos valtio nyt leikkaa kielipesien rahoituksesta, poljetaan siinä rajusti saamelaislasten oikeuksia ja vaarannetaan taas kerran yhden sukupolven mahdollisuus oppia äidinkieltään. Leikkaukset ovat täysin ristiriidassa vastikään laaditun saamen kielten elvytysohjelman kanssa.”, sanoo Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Antti Kettunen.

Kielipesille on nyt varattu budjettissa vain 400 000 euroa, mikä riittää vain alle neljän kielipesän ylläpitoon. Kyse on siis todella rajusta leikkauksesta, vaikka sillä saatavat säästöt ovat olemattoman pienet. Vasemmisto-opiskelijat vaatiikin, että leikkauksista luovutaan ja kielipesien rahoitus turvataan tästedes vähintään viideksi vuodeksi kerrallaan.

Lisätietoja

Antti Kettunen, puheenjohtaja

puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi 044-0763351

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *