Demariopiskelijat, Vasemmisto-opiskelijat ja Vihreät nuoret ja opiskelijat: Maksullisen koulutuksen eteneminen pysäytettävä!

Sosialidemokraattiset Opiskelijat – SONK ry, Vasemmisto-opiskelijat ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO ovat huolestuneita maksullisen koulutuksen laajenemisesta Suomessa. Järjestöjen mukaan hyvinvointivaltiomme peruskivi on laadukas ja maksuton koulutusjärjestelmä, jota nykyinen markkinavoimien luoma kilpailu ja voitontavoittelu rappeuttavat.

-Ulkomaalaisten korkeakoulujen sivutoimipisteiden maksullinen koulutus eriarvoistaa maamme opiskelijoita, sillä korkeat lukukausimaksut luovat rikkaiden perheiden nuorille korkeakoulutuksen sivukaistan, yleisen maksuttoman väylän lisäksi, painottavat puheenjohtajat.

Eräs tällainen sivutoimipiste on Helsingissä oleva Estonian Business School, jonka lukuvuoden hintalappu kandidaatin tutkinnossa on 2710 euroa. Vuonna 2015 oppilaitoksen tarjontaan on myös tulossa maisteriohjelma, jonka hinnasta ei ole vielä tietoa.

– Kontaktiopetusta Estonian Business Schoolin tutkintoon sisältyy vain viisi päivää kuukaudessa, jolloin se on muodoltaan lähempänä kirjekurssia kuin täysipainoista korkeakouluopiskelua. Epäilemme vahvasti, että ulkomaisten Suomessa toimivien sivutoimipisteiden opetuksen laatua ei myöskään mitata riittävästi, joten opiskelupaikan hankkiminen on riskialtis sijoitus, lataavat puheenjohtajat

Myös avoimen yliopiston merkityksen kasvamista yliopistojen sisäänpääsyväylänä on syytä seurata kriittisesti, eikä niille tule antaa mahdollisuutta myöntää alempia korkeakoulututkintoja. Järjestöjen mukaan on kyseenalaista, että maksullista avoimen yliopiston koulutusta laajennetaan merkittävästi, sillä se tapahtuu helposti maksuttoman tutkinto-opetuksen kustannuksella.

Lisätietoja:

Anette Karlsson, Sosialidemokraattiset Opiskelijat – SONK ry
puheenjohtaja@sonk.fi, 045 112 9299

Antti Kettunen, Vasemmisto-opiskelijat
puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi, 044 076 3351

Veli-Matti Partanen & Maria Ohisalo, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO
puheenjohtajat@vino.fi, 050 596 6367

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *