Opintotukijärjestelmä joutaa roskakoriin

Opiskelijaliike on jatkuvassa liikkeessä, tämä on luonnollista. Aina noin viiden vuoden kuluessa lähes koko opiskelijaliike on uudistunut ja henkilöt vaihtuneet. On kuitenkin fakta, että kussakin yhteiskunnallisessa tilanteessa sadat tuhannet suomalaiset ovat jatkuvasti opiskelijoita.

Opiskeluaika ei ole irrallinen osa yhteiskuntaa, se ei ole kupla tai suojattu tunneli kohti varmaa työllistymistä. Opiskelijat käyvät töissä, opiskelijat ovat kuluttajan roolissa, opiskelijoilla on mielenterveysongelmia, opiskelijat (suomalaiset) ryyppäävät liikaa. Ja niin edelleen. Tärkeää on myös huomata, että opiskelijat ovat köyhiä, osa jopa absoluuttisesti. Opiskelijat ovat osa yhteiskuntaa.

Opintotukijärjestelmää on rukattu jokaisen hallituksen aikana. Harvassa ovat ne kosketuskerrat, jolloin opintotuelle on tehty mitään positiivista.Viimeisimmät kaksi positiivisinta asiaa ovat olleet vuonna 2008 voimaan tullut 15% korotus opintorahaan sekä ensi vuoden elokuussa voimaan tuleva opintorahan indeksiin sitominen. Loput kosketukset (noin 2,5 kertaa vuodessa vuodesta 1992 lähtien) ovat olleet piiskaamista ja nöyryyttämistä.

Järjestelmä joutaa roskakoriin. Se on aikansa elänyt. Kaikki (paitsi näköjään oikeistopoliitikot) tietävät, että jopa toimeentulotuki on suurempi kuin opintotuki. Netissä kiertää vinkkejä siitä, miten hoidat itsellesi opiskeluaikana maksuhäiriömerkinnän, jotta sinun ei tarvitse nostaa opintolainaa ja jotta voit nostaa elämiseesi toimeentulotukea. Opintotuki on pienempi kuin toimeentulotuki, ja se on ensisijainen opintojen tukemisen muoto. Eli: opintotukijärjestelmä nykyisellään on ristiriidassa perustuslain (turvaaman perustoimeentulon) kanssa. Miksi tästä puhutaan niin vähän?

Toimeentulotukikaan ei ole riittävä. Se on leimaava ja byrokraattinen, ja sillä on omat tuloloukkunsa, kuten opintotukijärjestelmässäkin on omansa. Sosiaalitoimen idea on kadonnut aikoja sitten kuntien resurssien ollessa säälittävän vähäiset, ja todellisen sosiaalityön tilalla on toimeentulotukea jakavat laskuautomaatit.

Opiskelijat haluavat täysipäiväisen opiskelun mahdollistavan toimeentulon, joka mahdollistaa joustavasti erilaisissa elämäntilanteissa opiskelemisen (työnteko, perhe-elämä, alanvaihdot jne.). Opiskeluaika ja oppiminen eivät ole pelkkää juoksua opintopisteiden perässä. Vaihtoehto aikansa eläneelle opintotukijärjestelmälle löytyy, kunhan on tarpeeksi tahtoa.

Kysyn: Miksi opiskelijaliike ei kokonaisuudessaan kannata järjestelmää, jolla ei olisi mitään negatiivista vaikutusta opiskelijoiden tilanteeseen, vaan päinvastoin pelkästään positiivisia ja jo valmiiksi opiskelijaliikkeen eri tavoitteisiin sidottuja vaikutuksia? Se, ettei kantaa oteta tällaisen mallin puolesta, on poliittista. Ja kannattamattomuus on luonteeltaan oikeistolaista kyykyttävää ja byrokraattista sosiaaliturvamallia palvelevaa.

Opiskelijaliikkeen on rohkeasti otettava kantaa perustulon puolesta. Se on tulevaisuutta; on olemassa tulevaisuus, josta takaisin katsottaessa perustulottomuus nähdään yhtä karmeana yhdenvertaisuutta loukkaavana virheenä kuin esimerkiksi vielä satakunta vuotta sitten vallinnut naisten äänioikeudettomuus.

Vasemmisto-opiskelijat tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia lähteä muuttamaan opiskelijoiden toimeentulon turvaamista uudella tavalla. On aika jättää hiekkalaatikkokeskustelu opintotukijärjestelmästä ja siirryttävä tavoittelemaan rakenteellisena uudistuksena perustulon käyttöönottoa.

Opiskelija, ota kantaa tänä syksynä korkeakoulujen opiskelija- ja ylioppilaskuntien edustajistovaaleissa, hylkää opintotuen armotonta nykymallia ylläpitävä sitoutumattomuus ja äänestä väriä. Lähde ehdolle, vaalilistoja kerätään.

Punaiset ja vihreät arvot ovat opiskelijan riittävän ja reilun toimeentulon puolella.

Jari-Pekka Kanniainen, vpj.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *