Opiskelija, polvillesi!

Hallitus on suuressa viisaudessaan päättänyt kurjistaa opiskelijoiden asemaa entisestään. Kerrataan: Opintotukea saa nykyään 55 kuukautta opiskelujen aikana ja opintorahan suuruus on 298 euroa. Uudistuksen mennessä läpi opintotukikuukausien määrää vähennetään ja sidotaan pahimmassa tapauksessa tiukasti tavoitteelliseen opintoaikaan. Tästä saatavat säästöt suunnataan opintorahan korottamiseen jäljelle jäävien kuukausien osalta. Korotuksen suuruutta ei voida vielä tarkasti arvioida koska päätöksen lopulliset speksit ovat meille tuntemattomia, mutta edes suurimmillaan se ei ylittäisi muutamia kymmeniä euroja.

Miksi näin? Tällä halutaan piiskata sinusta irti nopeampi valmistuminen. Valtiovarainministeriö, demarit ja muut ovat nimittäin jo pidempään uskoneet, että opintotuella eläminen on niin helvetin kivaa, että miksi kukaan oikeastaan haluaisi valmistua? Kukapa EI haluaisi kustantaa elämistään summalla, joka vastaa noin euromääräisesti puolikasta köyhyysrajasta? Siispä on syytä vähentää tukikuukausien määrää. Miksi sitten suunnata vähennettyjen kuukausien rahamäärä opintotuen tason nostamiseen? Kyseessä oleva summahan ei mitenkään mahdollista pelkällä opintotuella elämistä, joten varsinaista vaikutusta tuen kurjuuteen sillä ei ole, ja sitä paitsi, näidenhän piti olla säästötalkoot? Pari syytä: Vasemmisto ja Vihreät puheenjohtajiensa suulla sitoutuivat olemaan hyväksymättä heikennyksiä opintotukeen. Tällä kiepautuksella tuen suuruus valtion budjetissa ei muutu. Lisäksi tämä on helpompi myydä: Miksi edes pitäisi maksaa rahaa laiskoille, liian hitaasti valmistuville opiskelijoille?

Miksi tämä uudistus sitten on kehno? Se ei mitenkään merkittävästi tee täyspäiväistä, työstä vapaata opiskelua mahdolliseksi. Siksi saldoksi jää niiden aseman heikentäminen, jotka eivät syystä tai toisesta valmistu määritellyssä tavoiteajassa (sattuu olemaan suurin osa opiskelijoista). Kun opintotuen menettää on tarpeen tehdä enemmän töitä. Kun tekee enemmän töitä on vähemmän aikaa opiskella. Keväällä kehysriihen yhteydessä puhuttiin opintotuen muuttamisesta valmistumiseen kannustavaksi. Tällainen uudistus on kaikkea muuta. Jos on niinkin onnellisessa asemassa, että on saanut jalan oven väliin työelämässä, ei ole mitään syytä enää palata tekemään gradua, joka pitäisi rahoittaa esimerkiksi toimeentulotuella. Mitä tähän sanovat korkeakoulut, jotka kuitenkin saavat valtiolta rahaa valmistuneiden tutkintojen mukaan.

Opiskelijoita siis kuritetaan, koska halutaan osoittaa, että hallitus tekee yhtikäs mitään työurien pidentämiseksi. Juuri mitään vaikutusta tällä uudistuksella ei ole, mutta näyttääpähän siltä että jotain olisi tehty.

Hyvin siis tehty! Hallitus (ja Timo Soini) hävetköön. Tai oikeastaan aika sama. Hallituksen selitykset eivät tule opintotukensa menettäviä opiskelijoita lämmitämään. Paavo Arhinmäki ja Ville Niinistö, lupasitte keväällä ettei opintotukeen tule heikennyksiä. Nyt näyttää siltä että nämä lupaukset ollaan pettämässä. Onko teillä varaa heittää menemään opiskelijoiden – tulevaisuuden yhteiskuntaa kannattelevien voimien – luottamus?

Toverit opiskelijat, huonot uutiset eivät tule loppumaan tähän. Ostakaa kananmunia.

-Jussi

3 ajatusta aiheesta “Opiskelija, polvillesi!”

  1. Opiskelunsa kesken jättänyt..

    Tällä halutaan tahallaan pönkittää nuorisoa siihen, että koska itse piti hampain selvitä kaikesta, niin nykyään ei ole yhtään helpompaa. Halutaan varmistaa, että nuorilla ei ole muuta elämää kuin opiskelu ja tuoda ”pärjätkää vähemmällä”-lausunto toteen.

  2. Vasemmistoliitto ja vihreät istuvat molemmat hallituksessa. Ja istuvat edelleen, vaikka heille epämieluinen päätös on tehty. On turha väittää, etteivät he yrittäneet parastaan. He eivät esimerkiksi uhanneet yhteisellä hallituksella lähtemisellä, mikäli tällainen päätös runnotaan läpi. Sen sijaan he vain tyytyivät osaansa. Oletettavasti heille on myös lupailtu ne kuuluisat yksi hyvä & kaksi kaunista (muissa kysymyksissä), mikäli tähän tyydytään.

    Siispä, jos kurjistamispolitiikkaan halutaan muutosta, se ei tule tapahtumaan vasemmistoliiton eikä vihreiden avustuksella, sillä nämä puolueet istuvat hallituksessa jo nyt. Pyydän tämän lukijoita miettimään tätä tosissaan. Vasemmistoliiton vasemmalla puolella on poliittisia toimijoita, joille on valtava tilaus nyt keskustavasemmiston myytyä sadannen kerran ihanteensa. Uusi radikaalivasemmiston yhteenliittymä on saatava läpi eduskuntaan, mikäli sinne oikeasti tahdotaan köyhien, yhteiskunnallisen tasa-arvon ja hyvinvoinnin puolustajia, jotka eivät tyydy nykykomentoon sillä iänikuisella kirveelläkään.

    Sellainen yhteenliittymä on jo perusteilla. Sitä ei ole mitään syytä dissata siksi, että mukana tulee olemaan nykyisiä kommunistis(t)en puolue(id)en aktiiveja. Oulussa oli jo kunnallisvaaleissa mukana ”vapaa vasemmisto”. Yhdistymis- ja muutoshenki elää vahvana myös ViPun ravintolatilaisuuksissa eri puolilla maata.

    Kurjistamispolitiikka tulee päättymään, jos vain annamme muutokselle oikeasti tilaisuuden.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *