Vasemmisto-opiskelijat: Joukkokanneoikeus kirjattava hallitusohjelmaan ja liittojen avauduttava opiskelijoille

Kannanotto 9.5.2011

Vapaa julkaistavaksi heti

Vasemmisto-opiskelijat: Joukkokanneoikeus kirjattava hallitusohjelmaan ja liittojen avauduttava opiskelijoille

Vasemmisto-opiskelijat tukee työntekijäjärjestöjen hallitusohjelmatavoitetta järjestöjen kanneoikeudesta. Kanneoikeus on keskeinen keino lisätä työelämän tasapainoa, ennakoitavuutta ja lainmukaisuutta. Tällöin ammattiliitto voisi nostaa oikeudessa kanteen esimerkiksi työaikalain soveltamiseen, laittomiin irtisanomisiin, yhteistoimintamenettelyn laiminlyönteihin, yhdenvertaisuuteen tai työsuojeluun liittyvissä kysymyksissä.

 ”Työantajan tulkintaetuoikeus on johtanut tilanteisiin, joissa laittomatkin menettelyt työpaikoilla jatkuvat, koska yksittäisten työntekijöiden kynnys kanteen nostamiselle tuomioistuimessa on liian korkea. Leimautuminen ja taloudelliset riskit pelottavat. Järjestökanteessa riskin ottaisi ammattiliitto”, toteaa Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Katri Immonen.

Nykyisellään työlainsäädäntöä rikotaan monin tavoin. Opiskelijoiden kannalta ehkä merkittävin on piittaamattomuus työaikalaista ja erityisesti sen ylitöiden korvaamista koskevista säännöksistä. Opiskelijat ovat heikoilla myös matalan järjestäytymisasteensa vuoksi. Lisäksi opiskelijat kuuluvat useimmiten opiskelualansa liittoon, vaikka tekevät töitä opiskelun aikana muillakin aloilla.

”Opiskelualan liittoa muilla aloilla tapahtuneet rikkeet eivät kiinnosta. Opiskelijan kannalta saattaakin olla järkevämpää liittyä sen alan liittoon, jonka töissä on opiskelualan liiton sijaan. Lisäksi ammattiliittojen tulisi madaltaa liittoon liitymisen kynnystä avaamalla osaa palveluitaan myös ei-jäsenille”, sanoo Immonen. Tämä on kaikkien etu, sillä huonosti järjestäytyneet opiskelijat ja nuoret, joiden työehtoja on helppo polkea, vaikuttavat koko alan työehtoihin. Vasemmisto-opiskelijat vaatii ammattiliittoja ottamaan tosissaan nuoret, opiskelijat ja muut heikosti järjestäytyneet työntekijäryhmät.

”Ammattiliittojen on ensin osoitettava olevansa oikeasti näiden ihmisten puolella, ennen kuin ne voivat odottaa järjestäytymisasteen nousevan. Linnoittautuminen tiukasti ajamaan vain liiton ja sen jäsenten etuja ei palvele ketään,” päättää Immonen.

VASEMMISTO-OPISKELIJAT RY

Puheenjohtaja
Katri Immonen

Lisätietoja:
Katri Immonen
040 7479436
meri.immonen(at)helsinki.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *