Vasemmisto-opiskelijat: Lapsilisien hyödytettävä myös köyhien perheiden lapsia

KANNANOTTO 9.1.2011
Vapaa julkaistavaksi heti

Vasemmisto-opiskelijat katsoo, että keskustelu lapsilisistä on väärillä raiteilla: hyvätuloisten perheiden lapsilisien sijaan huomio tulisi suunnata pienituloisten perheiden lapsilisiin. Nykyisellään pienituloiset osittain tai kokonaan toimeentulotuen varassa elävät perheet eivät hyödy lapsilisistä lainkaan, sillä lapsilisä huomioidaan tulona ja toimeentulotukea vähennetään saman verran. Ennen 1990-luvun lamaa lapsilisä oli etuoikeutettua tuloa eli se ei vaikuttanut toimeentulotuen määrään.

”Keski- ja suurituloisilla lapsilisä tarkoittaa tulojen lisäystä, mutta köyhimpien perheiden taloudellista ahdinkoa lapsilisät eivät helpota mitenkään,” toteaa Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Katri Immonen.

Vasemmisto-opiskelijat katsoo, että lapsilisän muuttaminen etuoikeutetuksi tuloksi suhteessa toimeentulotukeen olisi konkreettinen keino vähentää lapsiköyhyyttä, joka on päästetty nousemaan 1970-luvun alun tasolle. Sosiaalietuuksien jääminen jälkeen yleisestä ansiotasosta sekä pienimpien palkkojen riittämättömyys ovat johtaneet siihen, että yhä useampi muiden tukien varassa elävä ja jopa työssäkäyvä joutuu turvautumaan toimeentulotukeen. Näin ollen lapsilisän ja toimeentulotuen suhde koskettaa merkittävää joukkoa pienituloisia perheitä.

Myös taloudellisesti heikoilla olevat lapsiperheelliset opiskelijat saavat toimeentulotukea. Lapsilisän muuttaminen etuoikeutetuksi tuloksi suhteessa toimeentulotukeen helpottaisi monen perheellisen opiskelijan ja heidän lastensa elämää. Myös opintotukijohtoryhmän esittämä 145 euron huoltajakorotuksen palauttaminen opintotukeen on toteutettava, vaatii Vasemmisto-opiskelijat.

Vasemmisto-opiskelijat ei kannata lapsilisien leikkaamista suurituloisilta. Lapsilisä perustuu universaaliuden periaatteelle, jonka varaan hyvinvointivaltio on rakennettu; tietyt tuet ja palvelut kuuluvat kaikille, koska myös yhteisesti rahoitamme niitä.

Vasemmisto-opiskelijat ry

Puheenjohtaja
Katri Immonen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *