Blogi: Turvallinen ja yhdenvertainen koulu on jokaisen oikeus

Tänään 17.5. vietetään kansainvälistä homo-, bi- ja transfobian vastaista päivää (International Day Against Homophobia and Transphobia / IDAHOT). Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kokemasta syrjinnästä ja väkivallasta. 

Euroopan perusoikeusvirasto on julkaissut maailman laajimman kyselytutkimuksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten tilanteesta Euroopassa. Tutkimustulosten mukaan sateenkaari-ihmisten kohtaama syrjintä, häirintä ja väkivalta on edelleen valitettavan yleistä. Suomenkin tulokset ovat ikävää luettavaa. 5-17-vuotiaista vastaajista 12 kuukauden sisällä vastaamisesta 56 % oli kohdannut sateenkaarivihamielistä kommentointia tai käytöstä koulussa.

Turvallinen ja yhdenvertainen koulu on jokaisen oikeus 

THL:n 2019 kouluterveyskyselyssä selvitettiin Suomessa ensimmäistä kertaa koskaan sukupuolivähemmistöjen kouluhyvinvointia. Sukupuolivähemmistöön kuuluvista yläkouluikäisistä 23 prosenttia koki koulukiusaamista vähintään kerran viikossa, kun vastaava osuus muilla saman ikäisillä oli kuusi prosenttia. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvista nuorista 40 prosenttia oli kokenut seksuaalista häirintää, kun kaikista muista vastaajista vastaavaa oli kokenut keskimäärin joka viides.

Valitettavasti muut opiskelijat eivät ole ainoita ketkä aiheuttavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ahdinkoa koulumaailmassa. Tälläkin hetkellä Suomen korkeakouluissa työskentelee avoimesti homo- ja transfobista henkilökuntaa. Jokaisella seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvalla opiskelijalla on oikeus opiskella syrjinnästä vapaassa tilassa. Korkeakouluissa tai muissakaan oppilaitoksissa ei tule missään määrin hyväksyä homo- tai transfobista puhetta tai käytöstä. Erityisesti henkilökunnan osalta tämänlainen käytös on hyvin vahingollista ja varsinkin opiskelijan on erityisen vaikea puuttua tilanteeseen. 

Oppilaitosten yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmat on saatava kuntoon ja niiden toteutumista on seurattava. Suunnitelmien on taattava seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet henkisesti ja fyysisesti turvalliseen oppimisympäristöön sekä estettävä mahdollinen häirintä ja syrjintä. Sukupuolitietoinen opetus ja ohjaus on turvattava peruskoulusta alkaen sillä onnistuneesti toteutettuna se tukee sukupuolten moninaisuutta ja ennaltaehkäisee syrjintää ja rakenteellisia esteitä myöhemmin koulutuspolulla. 

Yhdenvertaisuuslaki edellyttää, että kaikilla koulutusta järjestävillä oppilaitoksilla on suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden lisäämiseksi. Yhdenvertaisuuslain mukaan suunnitelma tulee tehdä yhteistyössä henkilöstön, oppilaiden ja opiskelijoiden sekä huoltajien kanssa. 

Poikkeustila hankaloittaa sateenkaarevien nuorten opiskelukykyä 

Jatkuva kotona oleminen ja mahdollisesti oman identiteetin salailu mikäli nuori on vielä kaapissa perheeltään voi olla erityisen rankkaa sateenkaarinuorelle pandemian aikana. Pirkanmaan Setan toiminnanjohtajan mukaan nuoren ei välttämättä kannatakaan tulla ulos kaapista korona-aikaan. Erityisesti poikkeustilan aikana ongelmat voivat paisua huomattavasti mikäli vanhemmat eivät tue ja hyväksy nuorta ja hänen identiteettiään. Pahimmassa tapauksessa nuori saattaa joutua väkivallan kohteeksi omassa kodissaan tai kohdata asunnottomuutta. Tuki- tai lähiverkoston puute poikkeustilan aikana saattaa vaikuttaa merkittävästi myös yksin asuvien sateenkaarinuorten jaksamiseen ja opiskelukykyyn.

Jos sinä tai läheisesi tarvitset tukea, täältä löytyy mihin olla yhteydessä: https://sukupuolenosaamiskeskus.fi/palvelut/akuutissa-kriisissa/

Sera Heikkilä ja Saana Simonen
kirjoittajat ovat Vasemmisto-opiskelijoiden hallituksen jäseniä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *