Kannanotto: Tiukentuneet kielitaitovaatimukset ovat rakenteellista rasismia

Aamulehdessä 26.6.2020 julkaistiin mielipidekirjoitus Tampereen yliopiston tiukentuneista kielitaitovaatimuksista. Tampereen yliopiston päätös on selkeä esimerkki rakenteellisesta rasismista suomalaisessa koulutusjärjestelmässä ja syventää koulutuksen eriarvoisuuden kuilua. Vasemmisto-opiskelijat vaatii jokaista suomen korkeakoulua aktiivisesti tunnistamaan ja purkamaan syrjiviä rakenteita. Monikielisyys on rikkaus, ei este. 

Ei ole mikään salaisuus, että suomalaisissa kouluissa jaetaan lapset äidinkielen ja Suomi toisena kielenä (tästä eteenpäin S2) tunneille hälyttävän paljon nimen ja ulkonäön perusteella peruskoulusta lähtien. Oletus usein on, ettei nimeltään ulkomaalaiselta kuulostavan tai ulkonäöltään valkoisuudesta poikkeavan oppilaan suomen kielen taito voi olla yhtä hyvä kuin valkoisten suomalaisten. “Tarpeeton S2-opetus vie nuorilta mahdollisuuden kartuttaa monipuolisempaa osaamista suomen kielen kirjoittamisessa ja tekstin analyysissä, joka voi esimerkiksi vaikeuttaa opiskelua korkeakoulussa sekä heikentää käsitystä omasta osaamisesta,” Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Anna Lemström muistuttaa. Kyse ei ole siitä, etteikö S2-opetuksella olisi oma, tärkeä roolinsa suomalaisissa kouluissa, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että aivan liian moni sysätään S2-opetukseen syyttä nimen ja/tai ulkonäön perusteella, eikä pahimmassa tapauksessa pääsyä äidinkielen tunneille ole ilman jopa vuosia kestävää taistelua. 

Tarpeeton S2-opetus asettaa monet rodullistetut oppilaat eriarvoiseen asemaan jo peruskoulusta lähtien. Yliopistojen tiukentuneet vaatimukset S2-ylioppilaskokeen suorittaneilta syventää rakenteellista rasismia koulutusjärjestelmässä ja asettaa turhia esteitä korkeakouluttautumiselle. S2-ylioppilaskoetta ei voi pitää “helppona äidinkielenä”, sillä kokeen sisältö sekä arviointi eroavat äidinkielen kokeesta huimasti. Edes äidinkieltä opiskelleet, ketkä suorittavat S2-ylioppilaskokeen korkeamman arvosanan toivossa, eivät välttämättä saa toivottua arvosanaa – niin erilaisia kokeet ovat. Ammatillisen toisen asteen käyneelle S2-opiskelijalle ei edes riitä tutkintotodistus, vaan kielitaidon todistamiseksi vaaditaan erillinen koe. 

Vaihto-opiskelijoilta harvemmin vaaditaan hyvää suomen kielen taitoa suomalaisissa yliopistoissa eikä suomalaisilta opiskelijoilta vaadita tiettyä tasoa englannin kielen taidossa, vaikka sitä käytetään yliopistoissa rutkasti. “Miksi joillekin suomalaisille opiskelijoille sitten asetetaan kielellisiä esteitä ja evätään mahdollisuus hakea korkeakouluun? Koska rakenteellinen rasismi kukoistaa jokaisessa yhteiskuntamme instituutiossa edelleen,” vasemmisto-opiskelijoiden hallituksen jäsen Sera Heikkilä toteaa.

Lisätietoja:

Anna Lemström
Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja
puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi
045-6397273


1 ajatus aiheesta “Kannanotto: Tiukentuneet kielitaitovaatimukset ovat rakenteellista rasismia”

  1. Juuri näin. Mun mielestä myös ruotsin kielen pakosta yliopistoissa pitäs luopua. Se on myös sellainen rakenne, joka syrjii sekä suomenkielisiä että muun kielisiä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *