Vasemmisto-opiskelijat homo- ja transfobian vastaisena päivänä: Uusi translaki, nyt!

17.5 vietettävän homo- ja transfobian vastaisen päivän kunniaksi Vasemmisto-opiskelijat ry (VASOP) kutsuu kaikki kansanedustajat yhteisiin talkoisiin Suomen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä (HLBTI) koskevan lainsäädännön saattamiseksi 2010-luvulle. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eurooppalaisen kattojärjestön ILGA-Euroopan julkaisemassa kartassa hlbti-ihmisoikeustilanteesta Suomi sai vasta 17. sijan. Sosiaali- ja terveysministeri keskeytti translain uudistusta valmistelleen työryhmän työskentelyn kevään ajaksi.

“Suomi on pudonnut ILGA-Euroopan rankingeissa jo useamman vuoden ajan. Hyvin alkanut ihmisoikeuskehitys lainsäädännössä on jumittunut samalla, kun muu Eurooppa säätää laeistaan yhä tasa-arvoisempia”, toteaa VASOPin puheenjohtaja Tiina Parkkinen. “Sijoitus listauksessa ei tietenkään ole itseisarvoisesti tärkeää – sitä ovat listausten ja lakien takaa löytyvät ihmiskohtalot. Esimerkiksi hlbti-nuorten riski joutua väkivallan kohteeksi on muuhun väestöön verrattuna moninkertainen.”

Keskeisessä asemassa Suomen heikkoon menestykseen ovat puutteet esimerkiksi translainsäädännössä, unohtamatta vieläkin säätämättä olevaa tasa-arvoista avioliittolakia. “Suomessa lähestymistapa transsukupuolisuuteen on hyvin lääketieteellinen. Useissa maissa on jo valmisteilla lainsäädäntöä, jossa juridisen sukupuolen määrittelyn suhteen kunnioitetaan ihmisen omaa tahtoa, eikä sitä liitetä samaan aikaan käynnissä oleviin lääketieteellisiin sukupuolenkorjausprosesseihin”, jatkaa Parkkinen.

“Aina Venäjän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistaman repression nostaessa päätään Suomessa esitetään tuomitsevia, itsetyytyväisiä puheenvuoroja. Vaikka on selvää että tilanne on meillä paljon Venäjää parempi, matkaa muihin Pohjoismaihin, puhumattakaan vertailua johtavasta Iso-Britanniasta on vielä paljon”, Parkkinen sanoo, ja muistuttaa, että Suomi on saanut paljon kansainvälistä kritiikkiä esimerkiksi ihmisarvoa loukkaavasta sukupuolenkorjausprosessiin liittyvästä transsukupuolisten pakkosterilisaatiosta.

Conchita Wurstin viikko sitten tapahtunut kruunaaminen Euroviisujen voittajaksi on väkevä osoitus siitä edistyksestä, mitä erityisesti sukupuolen moninaisuuden ympärillä on tapahtunut. Vasemmisto-opiskelijat vaativatkin uuden translain valmistelun jatkamista ja sen säätämistä vielä tämän hallituskauden aikana. Lain johtavana ajatuksena tulee olla ihmisen itsemääräämisoikeuden kunnioitus, eivät vanhentuneet käsitykset sukupuolesta.

 

Lisätietoja,

puheenjohtaja Tiina Parkkinen
puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi
045 175 9474

pääsihteeri Jussi Nuortimo
paasihteeri@vasemmisto-opiskelijat.fi
050 524 7562

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *