Opiskelijoiden ääni keskellä yliopiston mullistuksia — Tiina Toivasen haastattelussa Tampereen yliopiston Vihreä vasemmisto

Vasemmisto-opiskelijoiden hallituksen jäsen Tiina Toivanen haastatteli Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan (TREY) edustajistoryhmä Vihreän vasemmiston (Viva) kampanjapäällikkö Miska Puputtia tärkeimmistä vaaliteemoista ja siitä, miksi ehdolle asettuminen kannattaa. Tulevalla edustajistokaudella Viva aikoo edistää yhdenvertaisuutta yliopistoyhteisössä, opiskelijoiden toimeentuloa ja hyvinvointia. Puputti nostaa esille myös yliopistodemokratian tärkeyden Tampereen yliopiston päätöksenteossa, jossa opiskelijoiden äänen kuuleminen on viime aikojen uudistuksissa unohtunut.

Miska Puputti.

Opiskelijoiden ääni kuuluviin

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan historian toinen edustajisto lopettelee kauttaan ja edustajistovaalien ehdokasasettelu on täydessä vauhdissa. Kampanjapäällikkö Miska Puputti korostaa vaalien tärkeyttä Tampereen yliopistoyhteisön tulevaisuuden kannalta.

TREY ajaa opiskelijoiden etua ja tarjoaa monipuolisesti erilaisia palveluita sosiaali- ja koulutuspolittisista edunvalvontapalveluista aina työkalupakin ja lautapelien vuokraamispalveluihin. TREY myös tekee viestintää opiskelijoita koskevista asioista.

”Viva on opiskelijajärjestö, joka ei pelkää ottaa kantaa”, Puputti sanoo. Edustajistotoiminnassa tämä on tärkeää, sillä edustajisto on opiskelijalle yksi tärkeimmistä vaikuttamisen paikoista, joissa tehdyt päätökset ovat opiskelijayhteisölle merkittäviä. Edustajisto käyttää ylioppilaskunnassa suurinta päätäntävaltaa. Puputti antaa tästä vallasta muutaman esimerkin: ”Edustajisto päättää talousarvion, joka sisältää muun muassa jäsenmaksun suuruuden sekä nimittää henkilöt tärkeisiin paikkoihin, joissa opiskelijoiden ääni halutaan saada kuuluviin. Edustajisto nimittää muun muassa hallinnon opiskelijaedustajat eli hallopedit.”

Viva ei ole pelkkä edustajistoryhmä vaan järjestö, joka pyrkii vaikuttamaan myös ylioppilaskunnan ulkopuolella. Vuonna 2020 kohua aiheuttanut Vivan #tuninaama-tempaus on hyvä esimerkki siitä, kuinka suuri vaikutus Vivan toiminnalla voi olla. Kyseessä on tapaus, jossa Tampereen yliopiston brändiosasto vaati muutaman vuoden takaisen vappupilakuvan poistamista. Kuva esitti Tampereen korkeakouluyhteisön logoa, ja sen tarkoitus oli kritisoida Tampereen yliopiston brändäyspyrkimyksiä satiirin keinoin. Viva ei suostunut poistamaan kuvaa vaan vetosi siihen, että yliopistoa pitää voida kritisoida. Kannanottona Viva julisti Twitterissä #tuninaama -parodiakilpailun. Aihe herätti lopulta niin paljon huomiota ja keskustelua, että sitä ruodittiin aina Ylellä ja Helsingin Sanomissa asti.

“Viva on toiminut rekisteröityneenä yhdistyksenä jo 18 vuotta, ja olimme muutama vuosi sitten TREYn ensimmäisissä edustajistovaaleissa suurin ryhmä. Jatkuvuus ja pysyvyys on suuri saavutus ja todistus siitä, että tälle toiminnalle on kysyntää.”

– Miska Puputti

Tavoitteena yhdenvertaisempi ja yhteisöllisempi yliopisto

Vivan vaalitavoitteissa korostuu eri vähemmistöjen ja kansainvälisten opiskelijoiden asema yliopistoyhteisössä. Myös tiedon saavutettavuus, jonka puutteellisuudesta Miska kritisoi etenkin opintotieto-järjestelmä Sisua, on Vivalle tärkeä yhdenvertaisuuskysymys.

Tampereen yliopistolle saapuu vuosittain tuhatkunta kansainvälistä opiskelijaa. Heidän on kuitenkin Miskan mukaan vaikeaa tulla osaksi yliopistoyhteisöä ja osallistua opiskelijatoimintaan, sillä englannin kielen asema ei vastaa opiskelijoiden tarpeita. TREYllä onkin tavoitteena edistää englannin kielen asemaa ja yliopiston kaksikielisyyttä, mutta Puputti huomauttaa, ettei työ englannin kielen aseman parantamiseksi ole ohi. Jokapäiväisen opiskelijatoiminnan lisäksi esimerkiksi tiettyihin yliopiston korkeimpiin hallintoelimiin pääseminen on mahdotonta, jos ei osaa suomea.

Kansanvaltaa yliopistoon

Tampereen korkeakouluyhteisön päätöksenteossa on Puputin mukaan vallinnut säätiömalliin siirtymisen jälkeen tilanne, jossa henkilökunnalla ja opiskelijoilla ei ole ollut sananvaltaa, vaan päätöksiä on tehty ilman, että heitä on kuultu. Esimerkiksi Tampereen yliopiston hallituksen Kampuskehitysstrategian suunnittelussa ei konsultoitu opiskelijoita, mitä seurausi Linnasta ei luovuta -kampanja, johon osallistui myös vivalaisia. Myös #tuninaama oli vastaus yliopiston brändäämisyrityksiin. ”Yliopisto koki, että brändin pitäisi olla jotenkin puhdas ja koskematon, eivätkä opiskelijat oikein pitäneett siitä”, Puputti kertoo.

Opiskelijoiden toimeentulo on turvattava

Hintojen noustessa on Puputin mukaan pidettävä huolta, että opiskelijoilla on varaa hyvään elämään. Puputti arvelee, että opiskelijoiden toimeentulo tulee olemaan entistä tärkeämpi teema tulevalla edustajistokaudella, sillä samalla, kun hinnat ovat nousseet, opiskelijoiden tuet ovat pysyneet samalla tasolla. Jo ennen nykyistä inflaatiotatasoa moni opiskelija tuskaili toimeentulonsa kanssa, jota on viimeisen kymmenen vuoden aikana nakertanut muun muassa opintotukikuukausien vähentäminen ja opintotukijärjestelmän lainapainoitteiseksi muuttuminen.

Opiskelijoiden mielenterveys ja hyvinvointi eivät saa olla vaakalaudalla

Opiskelijoiden mielenterveyden ja hyvinvoinnin kohdalla pandemian jälkivaikutukset näkyvät yliopistoyhteisössä muun muassa opiskelijoiden yksinäisyydessä, mikä on tullut esille useissa kyselyissä. Puputti pitää tuloksia erittäin huolestuttavina. Yksinäisyyden lisäksi iso tekijä opiskelijoiden mielenterveyskriisissä on yliopisto-opiskelijoiden kasvaneet paineet, jotka muodostuvat nopeutuneesta opiskelutahdista, huonontuneesta toimeentulon tasosta ja työelämän vaatimusten noususta. Puputin mukaan Viva tuleekin edustajistossa edistämään opiskelijoiden mielenterveyttä ja hyvinvointia. Ne ovat asioita, joita ei saa missään nimessä unohtaa”, hän perustelee.

Edarivaalikampanjaa voi tehdä pienelläkin panostuksella

”Edustajistovaalien kampanjointi on verrattain kevyttä, ja jos laitat siihen tunnin verran ajatusta, niin olet jo hyvin pitkällä”, Puputti aloittaa ja jatkaa: “Riittää, että on mielipiteitä sekä halu vaikuttaa ja oppia.”  Vaalisloganit ovat Vivassa perinteisiä, mutta Puputti lupaa muiden vivalaisten auttavan, jos ei keksi omaa slogania. “Edarivaalit on sen verran pienikokoiset vaalit, että pienelläkin äänimäärällä pystyy tekemään suuren vaikutuksen ja pääsemään läpi tai ainakin varasijalle”, Puputti vakuuttaa.

“Vivassa saa ideoita, apua ja tukea yhteisöltä, jonka sisällä on paljon monipuolista tietämystä.
Se on todella suuri voimavara.”

– Miska Puputti

Edaripolitiikka on hauskaa, ja vielä hauskempia ovat Vivan tapahtumat

Puputti kuvailee Vivaa erittäin yhteisölliseksi opiskelijajärjestöksi, jossa pääsee keskustelemaan samanhenkisten ihmisten kanssa mielenkiintoisista aiheista ja oppimaan uutta. Parhaimpia tapahtumia ovat Puputin mukaan matalan kynnyksen keskusteluillat, sitsit sekä tietenkin vuosittaiset uusien illat. ”Lopulta kohtaamiset ihmisten kanssa tekevät Vivan tapahtumista parhaimpia”, Puputti summaa.

Tampereen Viva somessa

Instagram: @tampereviva

Facebook: Viva – Tampereen yliopiston vihreä vasemmisto

Twitter: @TampereViva

vihreavasemmisto.wordpress.com

TREYn edustajistovaalien tärkeimmät päivämäärät

28.9. ehdokasasettelu päättyy

26.–28.10.ennakkoäänestys klo 9–20

31.10.–2.11. varsinainen äänestys klo 9–18

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *