Pöhinän alasajamista, ilmastotyön edelläkäyntiä ja radikaalia yhdenvertaisuutta – haastattelussa Helsingin yliopiston SitVas

Vasemmisto-opiskelijoiden hallituksen jäsen Tiina Toivanen haastatteli Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) edustajistoryhmän Sitoutumaton vasemmisto (Sitvas) kampanjapäälliköitä Linnéa Partasta ja Jonna Rajalaa tärkeimmistä vaaliteemoista ja siitä, miksi ehdolle asettuminen kannattaa. Esille nousivat erityisesti Sitvas vasemmistolaisena ja feministisenä yhteisönä, ikimuistoiset tapahtumat sekä tietenkin mahdollisuus vaikuttaa sekä yliopiston seinien sisällä että niiden ulkopuolella.

Matalalla kynnyksellä suuren skaalan yhteiskunnallista vaikuttamista

HYY toimii opiskelijoiden edunvalvojana sekä yliopistossa että laajemmin yhteiskunnassa. Edustajiston roolin HYYn toiminnassa Partanen kiteyttää isojen päätösten ja linjausten tekemiseksi, jotka ohjaavat ylioppilaskunnan hallituksen toimintaa. HYYn hallitus sen sijaan tekee päivittäistä käytännöntyötä. 

Edustajistossa tehdään päätöksiä, jotka koskettavat jokaisen opiskelijan arkea. Partanen nostaakin esille esimerkiksi sen, että HYY rekrytoi opiskelijaedustajat kaikkiin yliopiston hallintoelimiin. Näihin lukeutuvat mm. tiedekuntaneuvostot, yliopiston kollegio sekä yliopiston hallitus. 

Jonna Rajala ja Linnéa Partenen.
Jonna Rajala ja Linnéa Partanen.

Edustajistovaaleihin ehdolle asettuminen ei kuitenkaan vaadi erityistä osaamista. Kiinnostus yhteiskunnallisia asioita kohtaan ja halu vaikuttaa riittää, Rajala kannustaa ja lisää, että Sitvasin ehdokkaaksi kannattaa lähteä, jos haluaa HYYn ajavan yhdenvertaista yhteiskuntaa, joka on kestävä ja sosiaalisesti oikeudenmukainen. Sekä Partanen että Rajala korostavat tekemällä oppimisen keskeisyyttä. “Olen oppinut edustajistohommissa paljon asioista, joista en aiemmin tiennyt yhtään mitään”, Partanen kertoo.

Sitvas on vuosien saatossa saanut aikaan paljon HYYssä, kuten vaikuttanut yhdenvertaisuussuunnitelman ja turvallisemman tilan periaatteiden läpimenemiseen, Ylioppilaslehden rahoituksen turvaamiseen sekä HYYn siirtymiseen pääosin vegaaniseen tarjoiluun. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää ja Rajala haluaa, että HYYn toiminta tuo entistä paremmin esille ylioppilaskunnan potentiaalin sekä edunvalvojana että poliittisena suunnannäyttäjänä.

Sekä Partanen että Rajala nostavat esille myös Sitvasin ehdokkaaksi asettumisen sosiaalisen puolen. Sitvasin jäsenenä ja edustajistovaaliehdokkaana tapaa samanhenkisiä ihmisiä ja saa uusia ystäviä.  “Minusta pelkästään tämä on jo tosi hyvä syy lähteä ehdolle”, Rajala kiteyttää.

“Sillä on väliä, ketkä ovat päättämässä opiskelijoiden arkeen vaikuttavista asioista.”

– Linnéa Partanen

Tämän vuoden edustajistovaaleissa Sitvasin tärkeimpiä vaaliteemoja ovat ilmastokriisi, radikaali yhdenvertaisuus, mielenterveys ja toimeentulo. Tavoitteena on myös pöhinäkulttuurin eli kokoaikaisen suorittamiseen ja voitontavoittelun kulttuurin, kitkeminen pois yliopistomaailmasta. 

Pöhinät pois yliopistosta!

SitVasin uusien ilta syyskuussa 2022

Pöhinän alas ajamisella viitataan siihen, ettei yliopiston pitäisi toimia kuin yritys. “Yliopiston ei pidä olla sellainen laitos, jossa tuotetaan bisnesmaailman opeilla bisneshenkilöitä”, Partanen tiivistää. “Humanististen alojen rahoitus pitää turvata. Tiede pitää nähdä itseisarvona, ei talouskasvun välineenä”, Rajala lisää.

Opiskelijoiden mielenterveyskriisi on haastateltavien mukaan osaltaan seurausta pöhinäntäyteisestä kulttuurista, jossa opintojen vaatimukset ovat korkealla ja toimeentulon taso matalalla. “Mielenterveyskriisiä ei korjata pelkällä terapialla, sillä siihen vaikuttavat erilaiset yhteiskunnalliset ja kulttuuriset rakenteet”, Rajala muistuttaa ja lisää: “Tarvitaan kulttuurista muutosta, jotta tilanne olisi mielenterveyden kannalta kestävä. Ei riitä, että lisätään YTHS-palveluita vaan tarvitaan laajemmin lisärahoitusta mielenterveyden hoitoon”.

“Se, että mielenterveyskriisistä on ylipäätään alettu laajemmin puhumaan on ollut tulosta siitä, että opiskelijat ovat itse lähteneet puhumaan siitä.”

– Linnéa Partanen

Radikaalia yhdenvertaisuutta, kiitos!

Radikaali yhdenvertaisuus on keskeinen vaaliteema varsinkin Helsingin yliopiston viime vuosien julkisten rasismikohujen jälkeen. On todella järkyttävää, miten paljon rasistista toimintaa esiintyy niin yliopistossa toimivissa järjestöissä kuin henkilökunnan palkkauksessa”, Partanen toteaa ja Rajala jatkaa: “Tarvitaan perustavanlaatuista radikaalia muutosta, jotta yhteiskunnasta tulee antirasistinen”.

Sitvas edistää myös antiableismia. Partanen antaa esimerkiksi yliopiston esteelliset tilat, joihin ei ole mahdollista päästä esimerkiksi pyörätuolilla.

“Yhteiskunnallisten, ihmisiä eriarvoistavien valtarakenteiden purku vaatii radikaalia muutosta. Tämän vuoksi tarvitaan jatkuvia tekoja yhdenvertaisuuden edistämiseksi, yhdenvertaisuus ei toteudu ainoastaan paperilla.”

– Jonna Rajala

Ilmastokriisi ei odottele!

Sitvas käyttää vaikutusvaltaansa ja ottaa kantaa myös asioihin, jotka eivät koske pelkästään opiskelijoita. Tällaisia ovat esimerkiksi toimeentuloa koskevat kysymykset, kuten perustulo. “Ajattelemme, että on vastuullista edistää myös muiden kuin opiskelijoiden asemaa”, Rajala avaa Sitvasin arvopohjaa.

Ilmastokriisi on ollut Sitvasille tärkeä teema jo vuosia ja Sitvasilla onkin ollut keskeinen rooli ilmastokriisin torjuntaan tähtäävien uudistusten läpiajamisessa HYYssä. Yksi tällainen uudistus oli Unicafen edullisemmat hinnat vegaanisille ruoille. Rajala nostaa esille myös HYYn vaikutusvallan yliopiston ilmastotoimia koskevassa päätöksenteossa: “HYYn tulee käyttää valtaansa yliopiston suuntaan esimerkiksi peräänkuuluttamalla tieteen keinojen ilmastokriisin ratkaisemiseksi”.

“Mielestäni HYYn täytyisi viestiä opiskelijoiden äänen merkityksestä ja siitä, että me olemme rohkeita vaikuttajia.”

– Jonna Rajala

Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla ehdolla

Edustajistovaaliehdokkaaksi asettuminen on helppoa ja kampanjoinninkin voi hoitaa oman halukkuuden ja resurssien puitteissa. “Minimivaatimus ehdolle asettumisessa on ehdokaslomakkeen täyttäminen, ehdokaskuvan ottaminen ja HYYn vaalikoneen täyttäminen, jossa me myös autamme”, Partanen avaa. Halutessaan voi myös tehdä somekampanjaa ja vaalitelttailla. Kampanjoinnissa vain mielikuvitus ja oma jaksaminen on rajana: “Viime vaaleissa jotkut tekivät musiikkivideon”, Partanen kertoo.

Jotkut ovat päässeet edustajistoon vain pyytämällä kavereitaan äänestämään. Partanen kannustaa kuitenkin lähtemään ehdolle, vaikkei olisi valmiiksi laajoja kaveriverkostoja. “Sekä sillä, että pyytää tuttuja äänestämään että sillä, miten kampanjoi ja saa houkuteltua tuntemattomia äänestäjiä on väliä”, Rajala tiivistää.

“Sitvassarit ja meidän tapahtumat on utopiaa arjen keskellä, mikä saa uskomaan, että laajempikin yhteiskunnallinen muutos on mahdollista.”

– Jonna Rajala

Sitvassareita yhteispoliittisilla sitseillä

Aina sikahyvä meininki

Sitvas ei ole pelkkä edustajistoryhmä vaan toiminnassa korostuu myös vapaa-ajan yhteisöllinen toiminta. Parhaimpina Sitvas-muistoina kampanjapäälliköillä nouseekin edustajistossa pidettyjen onnistuneiden esitysten ohella myös Sitvasin järjestämät tapahtumat, kuten työväensitsit, Yhteispoliittiset sitsit Vihreiden nuorten ja Kokoomusopiskelijoiden kanssa, Helsinki ilman natseja -jatkot ja Mannerheimin päivän piknik Lenininpuistossa. 

“Sitvassareilla on aina sikahyvä meininki. Tuntuu uskomattomalta että meillä on tällainen yhteisö.”

– Jonna Rajala

Haastateltavista

Linnéa Partanen on 5. vuoden yhteiskuntapolitiikan opiskelija, joka suorittaa maisteriopintoja kriminologiassa. Partanen toimii Sitvasin edustajistoryhmän puheenjohtajana ja toisena Sitvasin kampanjapäälliköistä. Partanen on kolmatta vuotta HYYn edustajistossa.

Jonna Rajala on 4. vuoden sosiologian opiskelija, jolla on sivuaineena sukupuolentutkimus. Rajala on Sitvasin hallituksen puheenjohtaja ja toinen Sitvasin kampanjapäälliköistä. HYYn edustajistossa Rajala on ollut tämän vuoden alusta asti.

Mikä ihmeen Sitvas?!

Sitvas eli Sitoutumaton vasemmisto ry on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa (HYY) toimiva edustajistoryhmä. Se on puoluepoliittisesti sitoutumaton, vasemmistolainen ja intersektionaalisesti feministinen järjestö.

Sitvas somessa

Instagram: @sitvas_ry

Facebook: Sitoutumaton vasemmisto

Twitter: @Sitvas_ry

sitvasfi.wordpress.com

HYYn edustajistovaalien tärkeät päivämäärät

24.9. Vallankumousbrunssi klo 11 Ulrikassa

28.9. ehdokasasettelu päättyy klo 12

24.10. vaalipaneeli klo 17-19

26.-28.10. 1. äänestysviikko klo 8-20

31.10.-2.11. 2. äänestysviikko klo 8-20

2.11. vaalivalvojaiset

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *