Kannanotto: Yliopistot, ottakaa mallia ammattikorkeakouluista!

Vasemmisto-opiskelijat ihmettelee, miksi yliopistoinstituutiot eivät pitäneet kiinni hakijoiden yhdenvertaisuudesta poikkeuskevään opiskelijavalinnoissa. Siinä missä ammattikorkeakoulut ovat tunnistaneet todistusvalinnan ongelmakohdat ja pitäneet valintamenetelmät laajalle joukolle saavutettavissa, yliopistot ovat hakijoiden tarpeista piittaamatta valikoineet useissa hakukohteissa itselleen helpoimmat valintatavat. Erityisesti yliopistojen päätös kasvattaa todistusvalinnan kautta valittavien opiskelijoiden osuutta merkittävästi, osalla aloista jopa yli 90 prosentin, on suuri yhdenvertaisuusongelma.

“Ylioppilastutkinnon lisäksi myös ammatillinen tutkinto antaa korkeakoulukelpoisuuden”, Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Anna Lemström muistuttaa. “Näillä päätöksillään yliopistot kuitenkin lähes mitätöivät kelpoisuuden käytännössä vieden samalla monelta nuorelta korkeakouluttautumisen mahdollisuuden”, hän lisää.

Valtakunnallisena tavoitteena on nostaa lähitulevaisuudessa korkeakoulutettujen osuus 50 prosenttiin nuorista ikäluokista. Nykyinen opiskelijavalintojen kehitys ja erityisesti poikkeuskevään järjestelyt kuitenkin rajaavat opiskelijavalinnoissa marginaaliseen asemaan suuren joukon nuoria, jotka pitäisi tavoitteen mukaisesti nostaa mukaan korkeakoulutuksen piiriin..

“Todistusvalinnassa ei ole kyse hakijan motivaatiosta tai soveltuvuudesta alalle. Opiskelijavalintoihin pätee sama kuin muuhunkin elämään: se mikä on helpointa, ei ole aina oikein. Yliopistoyhteisön jäsenien valitsemisen ytimessä tulisi olla yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus”, Vasemmisto-opiskelijoiden hallituksen jäsen Sera Heikkilä toteaa.

Todistusvalinta ei ole hakijan kannalta paras mahdollinen valintatapa, sillä opiskelija hakeutuu alalle tutustumatta siihen syvällisesti ja monelle opintojen aloittamisen jälkeen tuleekin tarve vaihtaa alaa. Yhdessä ensikertalaismenettelyn kanssa tilanne on kestämätön, kun opiskelualan vaihtaminen on entistä hankalampaa.

Vasemmisto-opiskelijat vaatii, että yliopistot seuraavat ammattikorkeakoulujen esimerkkiä ja toimivat opiskelijavalinnoissa jatkossa tavalla, jossa hakijoilla on taustaan katsomatta aito mahdollisuus tulla valituksi, oli ylioppilaslakkia tai ei. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *